Home » Beleggen » 7 Tips bij het kopen van Aandelen

7 Tips bij het kopen van Aandelen

Leestijd: 6 minuten

Het kopen van aandelen is een proces wat je tegenwoordig zelf kunt uitvoeren. Via online brokers kun je een aandeel selecteren en precies bepalen hoeveel en voor welke prijs je deze wilt aanschaffen. Maar welke tips zijn nu echt handig om te weten als je hieraan begint? In dit artikel kom je achter tips bij het kopen van aandelen zodat je beter voorbereidt bent en de kans op een mooi rendement een stuk groter is.

Je hebt een bedrijf/aandeel op het hoog

Je leest dit artikel omdat je waarschijnlijk in het stadium bent dat je een bedrijf interessant vindt. En dan bedoel ik niet om er eens te gaan shoppen, maar om mede eigenaar te worden door middel van een aandeel.

Tip 1: Hoeveel geld ga je investeren? (Het belangrijkste)

De allerbelangrijkste en beste tip die ik je kan geven is het bepalen van het bedrag dat je wilt gaan uitgeven. Dit moet altijd een bedrag zijn wat je kunt missen en waar je ‘s nachts niet van wakker gaat liggen.

Bepaal voor jezelf een bedrag dat je niet erg vindt om te verliezen. Want met beleggen kun je je volledige inleg verliezen, ook al lijkt me dat sterk als je dit hele lijstje aan tips opvolgt, maar goed het kan gebeuren

Kies een bedrag waar jij je comfortabel bij voelt om te beleggen in aandelen, zodat je rustig kunt slapen en je emoties te baas bent.

Tip 2: Doe je huiswerk

Als je besluit in een aandeel te investeren ga je er vanuit dat de toekomst van het bedrijf de goede richting op gaat. Maar daar moet je dus wel eerst bewijzen voor hebben. Gaat het bedrijf eigenlijk wel de goede kant op? Doen ze de juiste dingen?

De massa schiet hier al uit de bocht. Het investeren in bijvoorbeeld Apple of Amazon klinkt leuk, maar het is ook belangrijk om de achtergrond van deze bedrijven te weten. Zo kom je achter de het mogelijke toekomst scenario en kun je zelf beter beoordelen of het er positief uit kan gaan zien.

Controlevragen voor je eigen onderzoek kunnen zijn:

  • Hoe staat het bedrijf er financieel voor? Waar vloeit het geld naartoe?
  • Hoe maken ze / willen ze winst gaan maken?
  • Wat zijn de plannen voor het komende jaar en verder?
  • Wordt er dividend uitgekeerd? Zijn ze hier consequent in?
  • Waar is het hoofdkantoor gevestigd en is er een sterke munt aanwezig in dit land?
  • Is er genoeg volume op de markt en wordt het aandeel genoeg verhandeld?

De antwoorden op deze vragen kun je voornamelijk op het internet vinden door rond te neuzen in jaarverslagen, nieuwsberichten en andere openbare documenten van het bedrijf.

Tip 3: Bepaal je strategie en doel

Nog voordat je het aandeel koopt wil je ook JOUW visie voor de toekomst weten.

Wat doe je als het aandeel 50% daalt? Wat doe je als het aandeel 50% stijgt?

Een verkoopmoment bepalen kan veel rust geven. Je hoeft dat bij iedere stand van de koers na te gaan denken: ‘mmm, wat zal ik vandaag eens gaan doen’. Dit heb je dan allang vooraf voor jezelf bepaald en dat is mentaal erg prettig.

Bepaal dus wanneer je het aandeel eventueel zou willen verkopen en tevreden bent met je winsten. Dit voorkomt ook dat je te hebberig wordt en als maar meer winst wilt pakken. Onthoud ook dat je nooit op het ‘perfecte’ moment kunt uitstappen.

Hieronder zie je de koers van Tesla:

aandeel tesla

Het beste moment was om op de piek uit te stappen, maar op dat moment weet je natuurlijk niet dat de piek bereikt is.

Door vooraf zelf een doel en strategie te bepalen weet je waar je aan toe bent.

Tip 4: Kies een goed platform

Nu je weet hoeveel je gaat investeren, je huiswerk hebt gedaan en een doel hebt bepaald kun je het aandeel gaan aankopen.

Je kunt dit op veel verschillende websites doen en er zijn een paar belangrijke punten om te beoordelen:

De kosten voor het handelen: Voor het aankopen en verkopen van aandelen betaal je een kleine vergoeding aan de broker. Anders kunnen zij niet bestaan dus het is meer dan logisch. Bekijk eens

Aanbod: Veel keuze

Gebruiksvriendelijkheid: Om zelf aandelen aan te schaffen moet je wel begrijpen hoe het platform werkt. Sommige brokers hebben nog een hele ouderwetse uitstraling waarbij het gebruik vrij ingewikkeld is. Ik wil graag ook een app op mijn smartphone ter beschikking hebben dus dat is een extra eis.

Reviews op Trustpilot: Kijk naar de reviews op Trustpilot en met name hoe het bedrijf omgaat met negatieve recensies.

Mijn favoriet: Ik koop mijn aandelen al enige tijd op DEGIRO, en ben er erg tevreden over. Voornamelijk het grote aanbod en de relatief lage kosten maken het tot een aantrekkelijk platform voor het aankopen en verkopen van aandelen en Etf’s.

Tip 5: Let op de transactiekosten per beurs

Ik had het net al even over de kosten die de broker rekent zodat jij een aandeel kunt kopen.

Nog een belangrijk punt is de kosten per beurs. Ik zoek hier Pepsico in bij DEGIRO en krijg 3 verschillende opties:

beurzen degiro

Het is hetzelfde aandeel maar het wordt op drie verschillende beurzen aangeboden.

NDQ = NASDAQ, Amerikaanse aandelenbeurs gevestigd in New York.

XET = Xetra, Duitse aandelenbeurs gevestigd in Frankfurt.

FRA = Frankfurt, eveneens een Duitse aandelbeurs en ook actief vanuit Frankfurt.

Via het tarieven overzicht van DEGIRO zie je dan de onderstaande prijzen. De conclusie is dan: Koop het aandeel Pepsico op de NDQ omdat je hier de laagste kosten betaald. Zo bespaar je geld wat je anders gewoon had uitgegeven als je niet wist.

tarieven degiro

Tip 6: Word slimmer

Hoe meer kennis je hebt over het beleggen in aandelen, hoe meer rendement je kunt gaan behalen. Want het voornaamste om mee rekening te houden is de massa. Als je weet wat de massa gaat doen kun je hierop inspelen.

Als de meeste mensen geen vertrouwen hebben in de aandelenmarkt en de prijzen laag staan, liggen er mooie kansen voor je klaar. Als de meeste mensen aan het inkopen zijn en de prijzen hoog staan is het zaak om een stapje achteruit te doen en af te wachten.

Maar je moet deze momenten wel kunnen identificeren en herkennen voordat je er positief gebruik van kunt maken.

Tip 7: Laat het zijn gang gaan

Als je gaat beleggen in aandelen is tijd en geduld je beste vriend. Op de langere termijn gebeuren de mooiste dingen omdat de trend over het algemeen al honderden jaren omhoog is.

Dit kan op de korte termijn nog genoeg pieken en dalen opleveren, maar als je ver in de toekomst kijkt heb je hier geen last meer van.

Nu je aandelen hebt gekocht kun je beginnen met het verdienen van een passief inkomen. Je hoeft er namelijk niets voor te doen en kunt je gaan richten op andere dingen in het leven.

Beleggen serieus nemen?

Met deze gratis online training over beleggen kun je vandaag nog stappen gaan zetten

Gratis inschrijven

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet.

Plaats een reactie