Home » Beleggen » Hoe begin ik met beleggen?

Hoe begin ik met beleggen?

Leestijd: 7 minuten

Beleggen lijkt voor veel mensen best ingewikkeld, maar als je je er in verdiept en steeds meer gaat ontdekken hoe het werkt blijkt dat allemaal mee te vallen. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je het beste met beleggen kunt beginnen. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt beleggen daarom is het niet persé nodig dat je een groot startkapitaal moet hebben of heel uitgebreide kennis. Wel moet je een bepaalde basiskennis hebben om een goede start te kunnen maken.

Wanneer kun je het beste beginnen met beleggen?

Als je wil gaan beginnen met beleggen moet je dat doen met geld wat je nog niet direct nodig hebt. Dus geld wat je best een paar jaar zou kunnen missen. Beleggen met geleend geld of geld wat je snel nodig hebt moet je nooit doen. Ook is het verstandig om eerst schulden als je die hebt, zoals bijvoorbeeld een studieschuld eerst af te lossen.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je wasmachine het begeeft of dat je een grote reparatie aan je auto hebt. Voor dat soort dingen moet je geld achter de hand houden. Geld wat je investeert kun je namelijk niet zomaar terug krijgen. En als je dat toch zou moeten doen maak je verlies, dan moet je bijvoorbeeld aandelen op een ongunstig moment verkopen. Dus zorg altijd dat je spaargeld als buffer hebt en gebruik alleen geld wat je een tijdje kan missen voor beleggen.

Als je geld hebt wat je kan missen kun je het beste direct beginnen. Immers hoe eerder je begint met investeren hoe eerder je winst kan maken. Beleggen is iets wat je doet voor de lange termijn. In die langere tijd zullen je beleggingen schommelen, ze zullen meer waard worden of een bepaalde periode wat minder waard zijn.

Rente op rente

Bij beleggen heb je ook het rente op rente effect. Stel dat je 1000 euro investeert en daar 10 jaar lang 5% rendement van hebt, kun je dat rendement ook weer investeren. Op deze manier gaat je geld nog sneller groeien zonder dat je steeds nieuw geld hoeft in te leggen.

Als je in een economisch mindere periode start met beleggen heb je kans dat je geld sneller groeit dan in een economisch goede periode. Maar met beleggen weet je het nooit zeker, koersen kunnen zullen immers altijd schommelen.

Zelf beginnen met beleggen of uitbesteden?

beginnen met beleggenEr zijn verschillende vormen van beleggen, de vraag is Welke past het beste bij jou? Je hebt manieren met een laag risicoprofiel daar hoef je je weinig aan te doen. Er zijn ook opties waarbij je probeert om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen en waar je dagelijks mee bezig bent.

Om na te gaan welke vorm het beste bij je past kun je jezelf het beste eerst een paar vragen stellen. Weet je al wat van beleggen af? Wil je je verder gaan verdiepen in het beleggen en vindt je leuk om daarmee bezig te zijn ? Durf je een wat hoger risico te nemen een daardoor kans op meer rendement te maken?

Als je deze vragen met Nee hebt beantwoord kun je beheerd beleggen overwegen. Je besteed dan het beleggen uit aan een bedrijf wat daar in gespecialiseerd. Dit kan bijvoorbeeld ook bij de meeste Nederlandse banken. Een nadeel van beheerd beleggen is wel dat het geld kost want die bedrijven doen dat niet voor niets.

Zelf beginnen met beleggen

Het dat daarom interessanter zijn om zelf te gaan beleggen of om dit te gaan leren. Je bespaart dan de kosten van beheerd beleggen en daarnaast vergroot je ook je kennis op het gebied van beleggen. Je bepaalt zelf welke aandelen je koopt en waar je je geld in steekt.

Als je zelf wil gaan beginnen met beleggen heb je een broker nodig. Een broker is een tussenpartij, via deze partij kun jij als particulier aandelen op de beurs kopen. Bekende Nederlandse brokers zijn DEGIRO, lynx en Binck Bank. Je betaalt ook wat aan een broker, dit kan een vast bedrag per maand zijn maar ook een vast of variabel bedrag per transactie is mogelijk. Een broker is sowieso goedkoper dan beheerd beleggen waarbij je alles uitbesteed.

Er bestaat ook een app die BUX Zero heet, daarmee kun je heel laagdrempelig beleggen in een aantal bedrijven zoals bijvoorbeeld Shell, TripAdvisor en Blackberry. Ook op het platform Lendahand kun je beleggen. Hier beleg je in crowdfundingprojecten. Je steunt dan ook nog een goed doel.

Als je zelf gaat beginnen met beleggen via een broker moet je wel een bepaalde kennis van beleggen hebben. Ook moet je op de hoogte blijven van het nieuws op de beurs zodat je weet welke bedrijven het goed doen en welke niet.

Een ander belangrijk punt is om je geld te spreiden. Investeer in meerdere bedrijven. Als er dan één niet goed gaat heb je altijd nog de andere waar het wel goed gaat.

De kosten van beleggen

Als je gaat beleggen heb je altijd een tussenpartij oftewel broker nodig. Zowel bij zelf beleggen als bij beheerd beleggen is dat het geval. Deze tussenpartijen werken uiteraard niet gratis, die willen daar wat aan verdienen. Daarom berekenen ze een aantal kosten door aan hun klanten. Ik noem een aantal van deze kosten.

Je hebt altijd transactiekosten en/of aankoopkosten. Voor elke transactie die je via een broker doet betaal je een vast bedrag en/of percentage aan kosten. Kijk altijd hoe hoog deze kosten zijn.

Als je handelt op bepaalde beurzen via je broker moet je soms ook beurskosten betalen. Dit is per beurs verschillend. Bij je broker wordt overigens altijd aangegeven of er beurskosten zijn en hoeveel deze zijn.

Bij beheerd beleggen betaal je een vergoeding aan de tussenpartij om dat deze de beleggingen voor je doen. Dit kan een vast bedrag per maand zijn of een bepaald percentage van je beleggingen. Let hier altijd op! Beheerd beleggen kan onder andere bij Peaks. Ook bij bepaalde fondsen betaal je fondskosten.

Er zijn ook tussenpartijen die abonnementskosten berekenen. In dat geval betaal je om van het platform gebruik te mogen maken.

Verdiep je dus altijd in de kosten!

Het doel om te gaan beleggen

zelf beleggenAls je voor jezelf de keuze hebt gemaakt of je beheerd beleggen gaat doen of zelf gaat beleggen kun je je doel bepalen. Waarom wil je beleggen en wat wil je er mee bereiken. Sommige mensen beleggen voor hun pensioen. Een ander doel zou kunnen zijn dat je graag een vakantiehuisje wil kopen of iets anders wat je graag zou willen hebben.

Hoe langer je belegt des te groter is de kans dat het een hoog rendement oplevert. Dat is ook de reden waarom je niet moet wachten met beleggen maar direct moet beginnen. Je moet natuurlijk wel geld hebben om te investeren.

Hoeveel ga je investeren?

Het is belangrijk dat je van te voren bedenkt hoe je je geld gaat investeren, je kunt het tenslotte maar één keer uitgeven. Je kunt eenmalig investeren of periodiek. Als je periodiek investeert spreidt je je kansen. Je legt dan in op gunstige en minder gunstige momenten waardoor de kans op rendement groter wordt. Het gunstige moment om te investeren is nooit van te voren te voorspellen, de koersen kunnen steeds veranderen.

Je kunt al beginnen met het investeren van een paar tientjes per maand. Om te beginnen met beleggen heb je geen groot startkapitaal nodig.

Conclusie

Ik besprak hoe je kunt beginnen met beleggen. Aan beleggen zitten altijd risico’s. Je kunt er altijd geld mee verliezen. Lees ook mijn artikel Voordelen en nadelen van beleggen, hierin worden de voordelen maar zeker ook de nadelen van beleggen besproken.

Wil je leren om zelf te gaan beleggen dan is de cursus Trading Navigator van Harm van Wijk wellicht wat voor jou. Dit is de meest uitgebreide cursus die er in Nederland is op het gebied van beleggen. Ook ontvang je bij deze cursus gratis software die het beleggen makkelijker maakt. Er is ook een gratis instapcursus die heet In 10 stappen succesvol beleggen.

Dit artikel is puur informatief bedoeld. Het is geen beleggingsadvies, ook ben ik geen financieel expert.

geld verdienen met beleggen
Wil jij ook beginnen met beleggen?
Ontvang een gratis e-book!
  • Ontdek de geheimen van succesvolle beleggers die elke belegger moet weten.
  • Dit boek geeft je de juiste mindset en leert je welke concrete stappen je NU moet zetten!

Klik hier voor het gratis E-book[

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet.

Plaats een reactie