Home » Beleggen » Beleggen in vastgoed voor beginners

Beleggen in vastgoed voor beginners

Leestijd: 7 minuten

Wil jij graag beginnen met beleggen, dan kan dit natuurlijk in veel meer zaken dan alleen in aandelen. Zo is het investeren in vastgoed bijvoorbeeld de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch blijkt, dat vooral veel beginners het beleggen in vastgoed mijden, ontzettend zonde als je het ons vraagt! Beleggen in vastgoed voor beginners kan immers ook met kleinere bedragen.

Omdat er vaak het idee heerst dat je een compleet object moet kopen om te kunnen beleggen, denken veel beginnende beleggers dat het niet voor hen is weggelegd. Uiteraard is het beleggen in vastgoed voor beginners best spannend. Je dient namelijk net als bij normale aandelen te beschikken over de juiste kennis.

Niet voor niets wordt er daarom dus geadviseerd om eerste investeren in jezelf, door middel van een training of cursus, alvorens jij je gaat begeven op de markt van het vastgoed. Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is en wat de mogelijkheden voor beleggen in vastgoed voor beginners is.

Tip: Lees ook mijn Vastgoed Community review

Gouden regels voor het beleggen in vastgoed voor beginners

beleggen in vastgoedHeb jij al een tijdje het idee dat je graag wilt investeren in vastgoed, dat is het belangrijk dat je vooraf goed weet waar je aan begint. Ben je al een ervaren belegger en wil je graag wat meer spreiding aanbrengen in je portefeuille, dan kan de stap naar vastgoed natuurlijk een enorm goede zijn. Wat we regelmatig zien, wanneer we mensen vragen waarom ze niet beleggen in vastgoed, is dat ze zich niet realiseren dat het fysiek in bezit hebben van vastgoed niet noodzakelijk is om erin te kunnen investeren.

Vooral wanneer het gaat om beleggen in vastgoed voor beginners is het logisch dat je nog niet direct over de financiële middelen beschikt om een huis te kunnen kopen. Het grote voordeel aan de huidige markt, is dat je ook gewoon kunt investeren in bepaalde vastgoed fondsen. Zo kun je met een relatief laag bedrag instappen en zo ook direct een stukje extra spreiding aanbrengen in je portefeuille.

Omdat we ons kunnen voorstellen, dat beleggen in vastgoed voor beginners best spannend kan zijn, hebben we een aantal tips voor je, die je hier zeker bij zullen gaan helpen.

1.   Investeer in kennis

Beleggen in vastgoed voor beginners is natuurlijk ontzettend spannend. Zonder in bezit te zijn van de juiste kennen is direct beleggen in vastgoed voor beginners daarom ook niet aan te raden. De wereld van aandelen en vastgoed is namelijk geen speeltuin. Wanneer jij dan niet beschikt over de juiste kennis, is de kans vrij groot dat je door de bomen het bos niet meer zien, waardoor keuzes maken ontzettend lastig wordt. Het maakt dan in deze niet uit of je gaan investeren in fysiek vastgoed in de vorm van een vakantiehuis, garagebox of ander object of dat je kiest voor een beleggingsfonds.

Kies jij ervoor om te gaan investeren in fysiek vastgoed, dan doe je dit natuurlijk met de reden om deze investering om te zetten in een passieve inkomstenstroom. Door je huis te verhuren, ontvang je namelijk inkomsten afkomstig van de huur. Met deze huur kun je doorgaans je hypotheek maandelijks aflossen en houd je nog wat extra over. Je doet er verstandig aan om dit aan de kant te zetten voor eventueel onderhoud.

Het beleggen in vastgoed voor beginners zal doorgaans vaak niet betekenen dat je gaat investeren in een enorm fysiek object. Een huis is daarom dus ook meestal niet de meest voor de hand liggen manier om te beginnen. Toch zijn er wel beleggers die hier direct mee beginnen. Beschik je zelf niet over voldoende financiële middelen, dan is het zaak dat jij een geldschieter vindt die zijn geld in jou wil investeren.

Dit kan een private equity zijn, maar ook een bank kan dienen als geldschieter. In beide gevallen zullen ze een gedegen plan van je willen zien, aangezien een dergelijke investering natuurlijk altijd gepaard gaat met bepaalde risico’s.

2.   Begin klein

beleggen in vastgoedBeleggen in vastgoed voor beginners is meestal best spannend, je doet er daarom dus ook goed aan om niet direct te groot in te zetten. Het maakt overigens niet uit of je nu gaat beleggen in vastgoed of kiest voor normale aandelen, de gouden regel blijft dat je niet meer inzet, dan je kunt verliezen. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je hier op ten duur problemen mee krijgt.

Wanneer je net begint, is het daarom dus ook goed om het geld wat je investeert, te zien als ‘leergeld’. Je zult immers toch eerst de nodige kennis en ervaring op moeten doen en dat zal gepaard gaan met zowel vallen als opstaan. Je kunt er dus beter voor kiezen om te beginnen met enkele tientallen euro’s, alvorens je direct een huis koopt.

Het is logisch dat het beleggen in fysieke vastgoed voor beginners meestal niet is weggelegd. Toch zijn er wel tal van andere mogelijkheden om ook als beginnen er kunnen investeren in fysiek vastgoed. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een garagebox te kopen. De kosten voor een dergelijke box liggen meestal zo tussen de 10.000 – 30.000 euro en zijn bij uitstek geschikt om maandelijks te verhuren. Het onderhoud is in tegenstelling tot een huis stukken minder, waardoor je er per saldo netto maandelijks leuk geld aan kunt overhouden.

3.   Zorg dat je zelf handig bent

Beleggen in vastgoed voor beginners hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je niet direct kunt investeren in een huis. Omdat iedereen natuurlijk zo snel mogelijk rendement wil maken, is het een enorm voordeel wanneer jij met je handen kunt werken. Zo kun je namelijk ook eens kijken naar de mogelijkheden tot het aankopen van een bouwval.

Deze zijn namelijk vaak een stuk minder aan concurrentie onderhevig, waardoor de kans dat jij uiteindelijk de koper bent een stuk groter is. Uiteraard loont het zich niet direct wanneer jij het hele huis door een aannemer onder handen laat nemen. Ben je zelf handig, trek er dan gerust een aantal maanden voor uit.

Je zult merken, dat wanneer jij zelf handig bent en je een maand of 6 de tijd neemt om iedere week een aantal uren aan je huis te werken, je dit onderaan de streep tot wel enkele tienduizenden euro’s kunt besparen.

4.   Verdeel je woning in kamers

Voor wie wel eens in de grote stad is geweest, zal zich vast wel eens hebben verbaasd over het aantal studenten wat in één huis wordt gestopt. Dit is dus ook voor jou de perfecte manier om het optimale rendement uit je belegging te halen. Dus beleggen in vastgoed voor beginners kan dus ook zeker in fysieke objecten.

Dit hoeft zelfs niet eens met eigen geld, maar kan ook perfect met vreemd vermogen. Het enige wat belangrijk is, is dat je een gedegen plan hebt, zodat je geldschieter(s) genegen zijn in jouw project te investeren. Door te kiezen voor een huis en deze onder te verdelen in verschillende kamers, zullen de uiteindelijke huuropbrengsten stukken hoger zijn.

Dit is natuurlijk voor een potentiële investeerder ontzettend interessant om te weten. Zorg er daarom dus ook voor, dat jij je plan zo gedetailleerd mogelijk op papier zet, zodat jij deze kunt pitchen aan een potentiële geldschieter.

Beleggen in vastgoed met weinig geld

beleggen in vastgoedBeleggen in vastgoed voor beginners zal vaak beginnen met enkele tientallen euro’s. Uiteraard kunnen we ons heel goed voorstellen, dat bovenstaande tips misschien voor nu iets te gortig zijn en dat je wellicht niet direct over de financiële middelen beschikt om te beleggen in fysiek vastgoed als beginnende belegger. Je kunt immers met een paar tientjes geen fysiek object aankopen.

Het beleggen in een fonds kun je alsnog beleggen in vastgoed als beginner, met een relatief laag bedrag. Dat komt namelijk, doordat een beleggingsfonds alle bedragen samengevoegd en deze in één keer investeert. Dat zorgt er dus eigenlijk voor, dat iedereen die investeert in dit fonds, voor een klein stukje eigenaar wordt van het object.

Zo kun je dus ook met een klein bedrag prima investeren in vastgoed. Uiteraard is het als beginner niet verstandig om direct te gaan investeren in aandelen, fondsen of fysiek vastgoed, maar eerst te zorgen voor voldoende kennis. Je zult namelijk merken, dat jij met de juiste kennis en het opdoen van ervaring een stuk zelfverzekerder aan de slag kunt gaan, wat ook zorgt voor een veel hogere kans op succes.

Conclusie beleggen in vastgoed voor beginners

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is beleggen in vastgoed voor beginners absoluut mogelijk. Beschik je zelf niet over de de juiste financiële middelen, dan zijn er mogelijkheden genoeg om te kijken of je een geschikte geldschieter kunt vinden, maar je kunt natuurlijk ook klein beginnen door periodiek te beleggen in fondsen die beleggen in vastgoed.

Zo kun je met een klein bedrag instappen en kun je gaandeweg de nodige kennis en ervaring op doen. Wel is het verstandig om jezelf goed te verdiepen in de markt van vastgoed. Dit kun je doen door middel van verschillende trainingen of cursussen. Doe je dit niet, uiteraard geen enkel probleem, maar dan moet je niet raar staan te kijken dat jij je volledig inleg of een deel ervan verliest.

De meeste mensen besluiten dan vervolgens alsnog om toch een training te volgen. Dus zorg dat jij bij die groep mensen hoort die wel direct investeert in kennis, want je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet.

Plaats een reactie