Home » Sparen of beleggen?

Sparen of beleggen?

Leestijd: 5 minuten

Sparen kan ten opzichte van beleggen veel voordelen hebben, maar beleggen kan ook ten opzichte van sparen veel voordelen opleveren. Indien jouw doel is om in de toekomst meer vermogen op te bouwen is beleggen een goed idee. Indien jij jouw geld wilt sparen voor een ander doel. Bijvoorbeeld: een nieuwe wasmachine, een huis, een vakantie. Dan is het verstandiger om te sparen. Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken voordat je de keuze maakt. Lees jezelf daarom goed in en lees onderstaand artikel.

Sparen of beleggen? – Voordelen sparen

Het grote voordeel van sparen is dat je weet waar je aan toe bent. Je zet immers je geld op een spaarrekening en daar staat het dan op. Je ontvangt rente en je spaargeld wordt elk jaar een klein beetje meer. Je hebt bovendien altijd een appeltje voor de dorst achter de hand. Je behaald nooit een negatief rendement en het depositogarantiestelsel garandeert jou je spaartegoed. Deze zekerheid heb je niet bij beleggen. Wil je dus geen risico lopen? Ga dan niet beleggen en kies voor sparen. Sparen kan in dit geval dus een beter optie zijn.
Daarnaast kunnen de kosten van een spaarrekening lager zijn. Beleggen is vaak duurder. Bij de meeste banken betaal je niets voor een spaarrekening. In tegenstelling tot beleggen waar je vaak wel geld betaald.

Sparen of beleggen – Voordelen beleggen

Indien je wilt beleggen heb je een grotere kans op een hoog rendement, maar je kunt ook een mogelijk negatief rendement behalen. Je weet dus dat het risico erin zit dat je  verlies of winst maakt.
Je kunt bij beleggen wel de mogelijkheid krijgen om je risico’s te verkleinen. Dit kan door je beleggingsportefeuille te spreiden. Zo kun je ervoor kiezen om te beleggen in aandelen van bedrijven of je kunt tussen verschillende sectoren kiezen. Je kunt ook kiezen uit:
● Obligaties
● Liquiditeiten
● Vastgoed
● Beleggingsfondsen

Doorgaans kun je er bij beleggen vanuit gaan dat hoe kleiner het risico is dat je geld kwijt raakt des te maximaler het rendement. Er zijn diverse websites die je ervoor kunt raadplegen.
Let op! Indien je wilt gaan beleggen komen er kosten bij. Dit is vaak bij veel mensen niet bekend. Denk aan: beheerkosten, transactiekosten en dergelijke. Deze zorgen ervoor dat je rendement lager wordt. Bereken alles dus eerst van te voren en stap niet zomaar ergens in voordat je weet wat de kosten zijn.

Sparen of beleggen, of sparen en beleggen?

sparen of beleggenDe keuze die je maakt tussen beleggen en sparen hangt af van het risico dat je wilt nemen. In ruil voor meer risico haal je meer rendement, maar je kunt natuurlijk ook veel geld verliezen. Ook kan sparen veiliger zijn en is het goedkoper dan beleggen. Bij beleggen betaal je immers ook wat geld. Het zijn keuzes die moeilijk kunnen zijn.
Het doel waarvoor je wilt sparen of beleggen is belangrijk om te bepalen. Je kunt voor jezelf zo makkelijker uitmaken waarvoor je geld wilt sparen.

Wil je geld achterhouden voor het geval dat je droger of televisie stuk gaat? Wil je extra in je huis investeren? Dat zijn doelen die eventueel beter bij sparen passen. Beleggen is geschikt als je in de toekomst meer geld wilt en het nu nog niet direct nodig hebt.
Het is natuurlijk ook mogelijk om je geld te sparen en te beleggen. Je hoeft natuurlijk niet al je spaargeld in te zetten. Je kunt een deel op je spaarrekening laten staan en een ander deel beleggen. Er zijn zelfs banken die hier speciale rekeningen voor hebben. Het grote voordeel hiervan is dat je een stuk meer zekerheid hebt. Daarna is de kans op een hoger rendement ook aanwezig.

Haal het maximale uit je spaargeld

Nederlanders laten over het algemeen jaarlijks ruim 1 miljard aan rente liggen door te sparen bij een bank. Hoeveel spaarrente loop jij mis? Haal jij het maximale uit je spaargeld?
Vergelijk daarom alle voorwaarden van de banken en de rente. Hierdoor kun je online de beste spaarrekening vinden. De rente kan in veel gevallen erg veel verschillen bij de banken. Wil je dus niet beleggen, maar liever sparen? Haal dan het maximale uit je spaargeld en vergelijk alle rentes van alle banken. Het kan je veel geld opleveren.

Rente vergelijken

Zoals we al eerder hebben verteld zijn er diverse websites waar je de rente van een spaarrekening kunt vergelijken. Deze websites zijn overzichtelijk en je krijgt een overzicht van alle spaarrekeningen en de rentes. Je kunt ze aanvinken en alles vergelijken. Vaak kun je ook meer informatie over de voorwaarden inwinnen. Het is dus een groot voordeel omdat je gelijk een compleet overzicht krijgt. Zo weet je welke rentes er zijn en welke spaarrekening het meeste oplevert.

Geld beleggen tips

In onze rubriek Beleggen vindt je meer informatie over geld beleggen. We raden je aan om deze van te voren goed door te lezen. Hier vindt je namelijk veel informatie over beleggen en ook over het programma wat Harm van Wijk aanbiedt de Trading Navigator methode. Dit is het meest uitgebreide programma over beleggen en door dit te volgen kun je beter een keuze maken. Hoe meer je jezelf inleest, hoe makkelijker je de keuze kunt maken. Als je niets weet kun je ook geen keuze maken en wellicht krijg je daar achteraf spijt van.

Lijstje maken

Zet de voordelen en nadelen van beleggen op een rij. Maak desnoods een lijstje en vink alles af. Zo’n lijstje kan namelijk heel handig zijn. Je schrijft voor jezelf op wat voor jouw de voor- en nadelen van beleggen zijn en wat voor jou de voor- en nadelen van sparen zijn. Zo creëer je voor jezelf een duidelijk overzicht en weet je beter wat je wilt.

Tip

Win het juiste advies in en laat jezelf goed voorlichten. In in de cursus de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk vindt je alle informatie en wordt je goed voorgelicht. Dit programma is speciaal opgezet om goed te kunnen beleggen, ook voor beginners.  Zo kun je voor jezelf makkelijk overwegen of je wilt gaan sparen of beleggen. Lees jezelf goed in! Win het juiste advies in en maak dan de keuze tussen sparen of beleggen.
Wil je meer weten? Vraag dan met de knop hieronder het gratis e-book aan!

geld verdienen met beleggen
Wil jij ook beginnen met beleggen?
Ontvang een gratis e-book!
  • Ontdek de geheimen van succesvolle beleggers die elke belegger moet weten.
  • Dit boek geeft je de juiste mindset en leert je welke concrete stappen je NU moet zetten!

Klik hier voor het gratis E-book[

Plaats een reactie