Home » Voordelen en nadelen van beleggen

Voordelen en nadelen van beleggen

Leestijd: 7 minuten

Beleggen is een mooie manier om veel rendement uit je spaargeld te behalen. Zeker als je bekijkt dat de spaarrente nu enorm laag is. Beleggen kan daarom een goede manier zijn om je spaargeld te verdubbelen. Echter zitten er ook voor- en nadelen aan beleggen. Beleggen gaat immers niet zonder risico. In dit artikel lichten wij de voordelen en nadelen van beleggen toe.

Over geld beleggen

Beleggen is een ruime term voor investeren met je kapitaal of een deel van je kapitaal. Het doel is het behalen van een mooi rendement. Je kan beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfonden. Meer informatie over beginnen met beleggen vindt je in ons artikel Hoe begin ik met beleggen.

De wereld van beleggen kan ingewikkeld zijn en ver van ons afstaan. Het is immers voor veel mensen en waarschijnlijk ook voor jou een onbekende wereld. Vaak denken mensen dat het een wereld is die alleen is weggelegd voor mensen met een opleiding. Niets is minder waar.  Je kunt heel makkelijk gaan beleggen als particulier. Laat niet van niets weerhouden en lees waarom en hoe dit opgezet is. Neem die stap en lees dit artikel verder.

Beleggen heeft altijd een risico

Beleggen brengt altijd wat risico’s met zich mee. Het is immers een risico dat je geld kunt gaan verliezen. Toch zijn er manieren waarop je dat risico kunt verlagen. Eén van die manieren is door je investeringen te spreiden. Indien je geen risico neemt zul je ook geen geld verliezen maar wellicht ook niet veel rendement maken.

Cursus beleggen

Een cursus waarin je alles leert over beleggen is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Harm is inmiddels een expert op het gebied van beleggen maar ook hij moest onderaan de ladder beginnen. Hij heeft in het begin veel geld verloren, maar daardoor ook veel geleerd. Hierdoor weet hij alle ins-en-outs van beleggen en heeft hij een programma voor jou ontwikkeld waarmee je echt alles over beleggen leert. Met dit programma kun je zorgeloos beleggen en jouw computer het werk laten doen.

De manier die Harm heeft ontwikkelt met het juiste algoritme bevat weinig risico’s. Hij heeft een formule gemaakt op basis van een algoritme wat jou in staat brengt om op een veilige manier te kunnen beleggen. Als het risico hoog is dan is beleggen natuurlijk niet verstandig, lage risico’s geven meer garantie. Echter maakt de hoogte van het risico met dit programma van Harm van Wijk niets uit. Bij het programma zit software die de computer het werk laat doen. Je kan dan rustig nadenken over de keuzes die je gaat maken.

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om vanaf jouw computer te beleggen. Je kunt met eenvoudige manieren beleggen en met de juiste tips van dit programma jouw vermogen laten groeien. Leuk een extra zakcentje of het begin van een zorgeloos bestaan.

Voordelen van beleggen

beleggen voordelenBen je op zoek naar een manier waarbij je meer rendement haalt dan met sparen? Denk dan eens aan beleggen. Wellicht heb je al vaker het advies gekregen om te gaan beleggen?
Maar weet jij ook wat de voordelen van beleggen zijn? In dit kopje lichten wij jou de voordelen toe.

Hoger rendement

Een spaarrekening levert tegenwoordig niets meer op. Beleggen kan wel mooie rendementen opleveren. Een rendement van 10% is zeker mogelijk. Het rendement wat je zou behalen met een spaarrekening valt hierbij dus in het niets. De aandelenmarkt is dus een goede optie om een hoog rendement te behalen. Door jou investeringen te spreiden kun je nog meer rendement behalen. Als een product wat minder loopt kan een andere juist goed lopen. Door te spreiden verminder je ook je risico.

Rente-op-rente

We hebben het hierboven al even toegelicht, maar rendement wordt behaald door te blijven investeren. Je geboekte winsten kun je weer opnieuw investeren dit wordt ook wel rente-op-rente genoemd en werkt ook voor de aandelenmarkt. Door je winst opnieuw te investeren hoef je niet steeds je eigen geld aan te spreken en kun je nog meer rendement behalen.

Liquide

Indien we kijken naar de manieren waarop je jouw geld weg kunt zetten dan is je spaarrekening natuurlijk het meest liquide. Op een aandelenmarkt kunt je goed beleggen en je kunt er altijd voor kiezen om ermee te stoppen. Je kunt dus ook bij beleggen je geld altijd opnemen als je dat nodig hebt. Er zit wel een nadeel aan, het kan zijn dat je je aandelen in dat geval met verlies moet verkopen. Dus ook als je belegt is het verstandig om geld op je spaarrekening te houden voor onvoorziene zaken.

Passief inkomen

Je kunt net als dat je op een spaarrekening rente ontvangt ook bij beleggen dividend ontvangen. Echter weet je vaak niet hoeveel dit is. Vaak is dit op jaarbasis. Echter kan dit wel vaak zorgen voor een fijn extra inkomen welke je op regelmatige basis ontvangt. Je hoeft hier niets voor te doen, bij beleggen groeit je geld vanzelf, mits de koersen stijgen natuurlijk. Je kan voor een bepaal doel gaan beleggen bijvoorbeeld voor een vakantiehuisje of iets anders wat je graag zou willen hebben.

Het is ook mogelijk om je beleggingen te laten doen door een beheerder die daar verstand van heeft. Zo bouw je een passief inkomen op zonder dat je zelf daar wat voor hoeft te doen. In dit geval moet je natuurlijk wel de beheerder betalen.

Nadelen van beleggen

beleggen voordelen nadelenWe zijn al zeer positief geweest over de voordelen van beleggen, maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Hier moet je natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Misschien heb je geen bezwaren en vallen de nadelen je mee. Toch lichten we ze graag voor je toe.

Je kunt geld verliezen

Een van de grootste nadelen van beleggen is dat je jouw geld ook kunt verliezen. Dit nadeel heb je natuurlijk niet als je jouw geld op je spaarrekening laat staan. Toch is risico nemen soms de enige manier om meer geld te vergaren. Overweeg dus daarom dit nadeel dat je jouw geld kunt verliezen ten opzichte van het feit dat je ook geld kunt winnen. Wie geen risico loopt zal ook nooit meer vergaren.

Onzekerheid over toekomstige rendementen

We kunnen de historische rendementen bekijken. Echter heeft niemand een glazen bol. Je weet dus nooit wat je te wachten staat. Met het programma van Harm van Wijk, de Trading Navigator Methode, kun je wel veel inzicht vergaren en op de juiste manier gaan beleggen. Toch kan het rendement altijd tegenvallen. Bedenk daarom goed voor jezelf of je dit risico wilt nemen. Bij verlies heb je een lange tijd nodig om je verliezen goed te maken

Als je beleggingsportefeuille in de min staat door de slechtere tijden waarin de aandelenmarkt zich bevindt is het niet meteen aan te raden om al je aandelen te verkopen. Een langere tijdsvisie en je aandelen laten staan kan in dit geval raadzaam zijn. Beleggen doe je dus op de lange termijn. Er zijn altijd pieken en dalen in de koersen. Na een daling komt meestal wel weer een stijging maar je weet nooit wanneer. Beleggen doe je dan ook voor een langere periode, het minimum wat hiervoor gehanteerd wordt is 3 tot 5 jaar.

Meer risico

Je loopt met beleggen meer risico dan bij sparen. Het risico is gelijk aan het rendement. Hoe meer rendement hoe meer risico je loopt. Je kunt dus veel geld verliezen. Houdt dit goed in je achterhoofd en weeg het af.

Kost veel tijd!

Beleggen kost veel tijd en zeker als je net gaat beginnen. Het is belangrijk om jezelf er goed in te verdiepen. Hoe wil je het doen? Via welke bank of broker? Waar begin je? Lees jezelf goed in en neem ook de tijd. De keuze in wat je doet is natuurlijk aan jou. Beleggen kan leuk zijn en weeg de voordelen en nadelen goed af. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereid als je gaat beleggen. Het is daarom sterk aan te raden om eerst een goede cursus te gaan volgen zoals de Trading Navigator Methode. Wil je hierover meer weten vraag dan nu via onderstaande button het gratis e-book aan!

geld verdienen met beleggen
Wil jij ook beginnen met beleggen?
Ontvang een gratis e-book!
  • Ontdek de geheimen van succesvolle beleggers die elke belegger moet weten.
  • Dit boek geeft je de juiste mindset en leert je welke concrete stappen je NU moet zetten!

Klik hier voor het gratis E-book[

Plaats een reactie