Home » Wat is crypto mining, zelf minen of niet?

Wat is crypto mining, zelf minen of niet?

Leestijd: 6 minuten

Je kunt Bitcoins en andere cryptocurrencies tegenwoordig makkelijk zelf kopen via een broker. Er zijn veel brokers waar je allerlei soorten cryptomunten kunt verhandelen. In ons artikel Top 10 beste crypto brokers bespreken we er een aantal en vertel ik meer over wat brokers precies doen. Deze cryptocurrencies moeten ook ergens gemaakt worden want iedere dag komen er steeds meer. Hier komt crypto mining om de hoek kijken. Bij veel cryptocurrencies waaronder de Bitcoin worden er nieuwe bij gemaakt door middel van minen.

Miners gebruiken een sterke computer om transacties te verwerken of te bevestigen op de blockchain. Daarvoor ontvangen ze een beloning in de vorm van nieuwe cryptocurrency. Dit is het geval wanneer met de Proof of Work methode gebruikt. Straks vertel wat dit is en welke methodes er nog meer zijn. In dit artikel vertel ik je wat crypto mining precies is, hoe het werkt en wat je er mee kan verdienen.

Blockchain

Bij veel cryptocurrencies maakt men gebruik van een gedecentraliseerd systeem. De bedoeling hiervan is om een betaalmiddel te maken zonder dat een centrale bank hier een rol in speelt, bij de reguliere valuta is dat wel het geval. De centrale bank controleert bij de reguliere valuta de transacties die gedaan worden, zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Cryptocurrency heeft geen centrale bank en daarom heeft men een ander systeem bedacht namelijk blockchain.

De blockchain is eigenlijk een grote database waarin alle transacties bewaard worden die gedaan zijn met cryptocurrencies. Deze transacties staan in blokken die door middel van een code, ook wel hash genoemd, met elkaar verbonden zijn. Ieder blok bevat een stukje van de database. In de blokchain is er dus een lange rij van blokken die oneindig uitgebreid kunnen worden en ook weer aftakkingen kunnen hebben die ieder hun eigen weg gaan. Een netwerk van gebruikers beheert de blockchain. Iedere gebruiker heeft een kopie van de blockchain. Hierdoor wordt valsspelen heel moeilijk gemaakt.

De gebruikers hebben een computer met speciale software. Ze kunnen hiermee onder andere nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain. Elk nieuw blok wordt vergeleken met de kopieën die de andere gebruikers hebben. Als dit overeenkomt is de transactie veilig en wordt deze goedgekeurd. Nu heb ik dit op een eenvoudige manier uitgelegd. Wil je meer weten over blockchain lees dan eens ons artikel over Blockchain technologie.

Nieuwe blokken op de blockchain met minen

crypto minenMaar hoe gaat dat maken van nieuwe blokken dan precies? Een blok is dus een stukje van de gehele bockchain database waarin een groot aantal transacties zitten. Iedere keer als een gebruiker een nieuw blok toevoegt krijgt die daar een beloning voor in de vorm van cryptocurrency. Zo kun je dus gratis aan cryptomunten komen. Dat lijkt heel mooi maar het plaatsen van een nieuw blok is behoorlijk ingewikkeld.

Om een nieuwe blok te plaatsen moet je eerst een ingewikkelde wiskundige rekensom oplossen, waarom dat is vertel ik later in dit artikel. Voor deze rekensommen is heel veel rekenkracht nodig. De miners lossen deze rekensommen op met speciale computers die zeer sterk zijn. Met een gewone laptop gaat dit dus niet. Miners besteden veel geld aan hun hardware om zo een sterke computer te krijgen die deze ingewikkelde rekensommen kan oplossen op een snelle manier.

Bitcoin werkt ook op deze manier, bij die cryptomunt wordt er iedere 10 minuten een nieuw blok op de blockchain geplaatst. Hier ontvangt men dus in dit geval gratis Bitcoins voor. Veel mensen willen gratis Bitcoin ontvangen en proberen dus om de snelste te zijn die de rekensom oplost, de snelste ontvangt de beloning want door die is het blok immers toegevoegd. Het systeem past automatisch de moeilijkheidsgraad aan zodat er niet teveel blokken bijkomen. In geval van Bitcoin is dat dus 1 keer in de 10 minuten. Hiermee stijgt ook de veiligheid van het netwerk. Als je het systeem van Bitcoin zou willen hacken moet je meer dan de helft van de rekenkracht hebben van alle gebruikers in dat netwerk samen. Dit is wel heel erg veel daarom is hacken zo goed als onmogelijk. Aanvallen op Bitcoin komt dus niet voor.

Mining pools

Er zijn momenteel veel miners en daarom is de moeilijkheidsgraad van de rekensom tegenwoordig erg hoog. Je moet wel een heel sterke computer hebben om die op te kunnen lossen. Daarom gaan miners samenwerken en hun krachten bundelen. Dit doen ze in zogenaamde mining pools. Gezamenlijk gaan ze dan proberen de rekensom op te lossen. Dit houdt wel in dat ze de beloning ook samen moeten delen, maar de kans dat de rekensom opgelost wordt wordt zo groter.

Ze krijgen ieder een percentage van de beloning wat afhankelijk is van de rekenkracht die ze aanbieden in de pool. Dus iemand met een hele sterke computer ontvangt dus meer dan iemand die een wat minder sterke computer heeft. Door deze mining pools wordt een rekensom in principe altijd opgelost, er is altijd wel een pool die dat lukt.

Proof of Work

crypto miningMaar waarom moet er eigenlijk een rekensom opgelost worden om een nieuwe blok aan de blockchain toe te voegen? Dit heeft te maken met de veiligheid van het netwerk. Zoals ik al aangaf moet je een hele sterke computer hebben, de transacties moeten namelijk door een bepaald algoritme heen. Doordat je de ingewikkelde rekensom oplost bewijs je dat jouw computer dat aankan en dat deze over voldoende rekenkracht beschikt. Binnen het netwerk geeft dat zekerheid.

De gebruikers moeten allemaal op elkaar vertrouwen want er is immers geen centrale bank die alles controleert. Dit systeem waarmee je de rekenkracht van je computer bewijst noemt men Proof of Work. Er zijn voor- en tegenstanders van deze methode, ook zijn er nog andere methodes zoals Proof of Stake die bij sommige cryptocurrencies gebruikt worden.

Bitcoin block halving

In geval van Bitcoin wordt er iedere 10 minuten een blok bij gemaakt. Om te voorkomen dat er teveel blokken bij komen halveert Bitcoin elke 4 jaar de beloning die je ontvangt als je een nieuw blok toevoegt. Dit noemt men Bitcoin block halving. In het begin in 2009 kreeg je 50 Bitcoin, nu is dat inmiddels een vierde daarvan namelijk 6,25 Bitcoin wat nog steeds een mooi bedrag is. Behalve deze beloning ontvang je bij minen ook de transactiekosten als beloning, mede daardoor zal minen populair blijven.

Zelf minen of niet?

Als je wil gaan beginnen met minen is het eerste wat je moet doen kijken welke cryptomunt rendabel is. Ook moet je investeren in je computer, je moet goede hardware hebben met hoge specificaties. Een gewone laptop volstaat niet. Daarnaast kost minen ook veel stroom omdat je computer dag en nacht een staat en constant bezig is en veel rekenkracht gebruikt. Met Bitcoin wordt het meeste gemind omdat dit de grootste cryptomunt is. De computer die je hiervoor gebruikt moet dan super strek zijn, het is daarom beter om te beginnen met andere cryptocurrencies waarvoor minder rekenkracht nodig is.

Het is ook aan te raden om mee te doen aan een mining pool, zelf minen kost zoveel dat je niet of nauwelijks winst maakt, bij een mining pool verdeel je de krachten en is de kans op winst groter. Je moet namelijk ook het geld dat je geïnvesteerd hebt in je zware computer terugverdienen. De energiekosten zijn ook best hoog in Nederland en België dus zonnepanelen zouden een optie kunnen zijn om die kosten te drukken.

Omdat veel personen minen worden de rekensommen steeds moeilijker. Dat is ook iets om rekening mee te houden. Je computer moet ook op een aparte plaats staan, deze maakt namelijk best veel lawaai door alle ventilatoren die nodig zijn voor de koeling. De computer is dag en nacht aan het rekenen.

Ik heb je uitgelegd wat minen is en hoe er nieuwe blokken aan de blockchain toegevoegd worden. Of je dit wil gaan doen kan je zelf beslissen. Als je het doet dan is sowieso een mining pool aan te raden.

Plaats een reactie